پرداخت فرش

پرداخت فرش دستباف و روش­ها

در حال حاضر بافت فرش دستباف به شکل پیشرفته انجام می شود. البته در بافت فرش دستباف دستان هنرمند گره ها را بر روی هم می بافند تا طرح و نقشی زیبا ایجاد کنند. در این نوشتار قصد داریم درباره پرداخت فرش دستباف ، اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم.

 

روش­های پرداخت فرش دستباف:

تمام فرش­های دستباف که بافته می­شوند ، پرزهای اضافه در هر رج بافت دارند که باید کوتاه شود. این کار باعث می شود تا طرح و نقش فرش به خوبی دیده شود. به همین دلیل برای برطرف کردن این خانه های اضافی از روی بافت، پرداخت انجام می شود.

پرداخت فرش دستباف به دو روش سنتی و ماشینی قابل انجام است. در روش سنتی بعد از هر رج ، ابتدا بافنده تمامی گره های بافته شده را با کمک شانه مخصوص ، مرتب می کند. بعد از آن با کمک قیچی مخصوص پرداخت، این کار را انجام می دهد. این روش نیاز به مهارت و بالای بافنده دارد تا در نهایت کاری یک­دست حاصل شود.

اما روش پرداخت ماشینی که برای فرش دستباف استفاده می شود ، به این صورت است که بعد از بافت تمامی فرش و اتمام کار ، پرداخت آن صورت می گیرد. دستگاه روگیری نیز دارای یک تراش برقی مخصوص است که به صورت دورانی و توسط فردِ پرداخت­کار بر روی فرش حرکت داده می شود تا پرزهای اضافی فرش را بگیرد.

در پرداخت ماشینی فرش دستباف نکته قابل توجه این است که اگر خامه اضافه فرش بیش از حد چیده شود، باعث لطمه و آسیب به کیفیت فرش خواهد شد. به طوری که به این نوع فرش ته­خاب می گویند. به همین دلیل کار پرداخت فرش دستباف کاری تخصصی است که باید افراد متخصص این کار را انجام دهند.

پرداخت برجسته فرش دستباف:    

این نوع از روگیری فرش جلوه بسیار زیبایی از طرح و نقش فرش به نمایش می گذارد. البته کاری کاملاًتخصصی است که افراد ماهر می توانند آن را انجام دهند. برای انجام این پرداخت از قیچی مخصوصی به نام سرنخ استفاده می شود. با کمک این قیچی طرح ها و نقش ها به صورت برجسته قیچی می شوند تا نسبت به زمینه ارتفاع بیشتری داشته باشند. ارتفاع هر پرز در این نوع پرداخت بین ۳ تا ۳.۵ سانتی متر در نظر گرفته می شود.

نکته قابل توجه در پرداخت برجسته این است که این روش بیشتر مناسب فرش هایی است که طرح و نقش داشته باشد. به همین دلیل در تمامی فرش ها نمی توان از این روش استفاده کرد. زیرا اصل مهم برای انجام این روگیری ، زیباتر کردن فرش است.

تمامی فرش­های دستباف بعد از بافت پرداخت می شوند تا جلوه­ی زیبا و درخشندگی خود را به نمایش بگذارند.

با این حال می توان فرش دستباف را بعد از گذشت مدتی دوباره روگیری کرد. البته این در صورتی است که فرش دستباف کهنه شده باشد و یا اینکه خیلی پاخورده باشد؛ همچنین اگر رنگ و درخشندگی اولیه خود را از دست داده باشد. در مجموع پرداخت روش مناسبی برای بازگرداندن زیبایی به آن است.

قیچی، ابزاری مهم در پرداخت فرش:

ابزار بسیار مهم در روند پرداخت فرش دستباف به روش سنتی ، قیچی پرداخت فرش است. همانطور که بیان شد می توان فرش را در حین بافت پرداخت کرد. این کار توسط خود بافنده انجام می شود. اما در روش دیگر فرش به طور کامل بافته می شود و در نهایت بعد از جدا کردن فرش از روی دار قالی ، پرداخت فرش توسط استادکار انجام می شود.

در روش دستی استادکار با کمک قیچی مخصوص روگیری، با صبر و تخصص خود این کار را انجام می دهد تا کاری شفاف و زیبا ارائه شود. نکته قابل توجه در تفاوت پرداخت دستی حین کار و بعد از اتمام کار این است که اگر بعد از هر رج پرداخت صورت گیرد، بافنده می تواند اشکالات کار مانند بالازدگی و اشتباه در بافت را متوجه شود و آن را اصلاح کند. اما در عین حال ممکن است پرداخت را با تبحر و زیبایی انجام ندهد.

در روش پرداخت بعد از اتمام کار ، امکان اصلاح مشکلاتی مانند بالازدگی وجود ندارد؛ اما پرداخت می تواند به شکل اصولی و زیبایی انجام شود. علاوه بر این پرداخت فرش با استفاده از دستگاه پرداخت فرش و دستگاه پرداخت فرش دستباف نیز انجام می شود.

امید بازار
Logo
بازیابی رمز عبور
مقایسه موارد
  • کل (0)
مقایسه
0
Shopping cart