این شهر یکی از کهنترین مراکز تاسیس کارگاههای بزرگ قالیبافی در ایران است.
خامه مورد استفاده در این فرش از ظریفترین نوع پشم – که کرک نامیده میشود- تهیه شده است و استفاده از ابریشم در فرش اصفهان بسیار متداول است و بافت فرشهای گل ابریشم، تمام ابریشم و چله ابریشم و … در بین تولیدات این دیار سهم قابل توجهی دارد.
جنس پودهای مورد استفاده در قالی اصفهان اغلب پنبهای است و چله قالی اصفهان معمولا ابریشم و سفید رنگ است و شیرازه قالی همراه بافت پیچیده میشود. فرش اصفهان به شیوه لولباف و ب گره فارسی و دو پود و در هر رج بافته می شود.
یکی از معروفترین و متداولترین طرحهای فرش اصفهان، طرح لچک ترنج است که ترنج شاهعباسی و اسلیمی در فرشبافی اصفهان بسیار مورد توجه است.
از دیگر طرحها می توان به طرح ترنجی افشان و ظل السطان، دستهگلی و شکارگاه اشاره کرد. طرح گنبد اصفهان که برگرفته از بناهای به یادگاره مانده از زمان صفوی است بسیار مورد توجه است که امروزه در دیگر مناطق قالیبافی هم از آن استفاده میکنند.
در نقشپردازی فرش اصفهان طرحهای اسلیمی، برگ مویی، بوته، نقوش حیوانی و همراه با رنگ آمیزی سبز و طلایی، کرم و … منظره زیبایی از فرش اصفهان نشان می دهد.
ویژگیهای کلّی طرح و رنگ قالی اصفهان:
گره فارسی؛
ابریشم به عنوان چله به رنگ سفید؛
پود پنبه ای:
نازک به رنگ کرم یا آبی؛
ضخیم به رنگ سفید یا آبی؛
رجشمار بین ۵۵ تا۷۰
رنگ: آبی، کرم، لاکی، سورمه ای، بژ، مسی، خاکی همراه با سبز و طلایی و عنابی
نقشها:
لچک و ترنج، اسلیمی، گل فرنگ، شکارگاه و…
در گلیم بافی اول و آخر قالی را با پودهایی رنگی می آرایند که به آن ملیله می گویند.
بیشتر تولیدات اصفهان بسیار ظریف و با کیفیت بوده و در اندازههای مختلف بهویژه ذرعونیم، پردهای و قالی های شش و نهمتری بافته میشوند.