تاریخچه قالی ایرانی

مروری کوتاه بر تاریخچه قالی ایرانی

هنر هر جامعه ای ریشه در آداب و رسوم و سنن آن جامعه دارد که با گذر زمان به کمال می رسد. ذوق و اوج هنر ایرانی قالی بافی است که علاوه بر هنر دوستی و صبر و تلاش ، وجود مواد و مصالحی همچون پشم مرغوب و انواع گیاهان رنگدار باعث تبلور و تعالی این هنر شده است. انسان اولیه فرش را با پوست حیوانات و برگ درختان تهیه و از آن برای مصارف گوناگونی همچون زیرانداز، پوشش مقبره­ها و پوشش حیوانات استفاده می کرد. اما با گذر زمان و تلفیق هنر و تجربه صنعت نساجی تکامل یافت و امروزه دستبافت­های هنرمندان شکوه و عظمت را به اوج خود رسانده­اند. بی شک قدمت زیرانداز و تاریخچه فرش به زمانی می­رسد که انسان به فکر تامین آسایش خود افتاد.

 

دوره پیش از اسلام

در سال ۱۹۴۹ میلادی قدیمی­ترین قطعه فرش گره­دار که به­عنوان پوشش اسب مورد استفاده قرار می­گرفت در منطقه­ای مرزی از مغولستان کشف و پازیریک نامیده شد که تصاویر حاشیه و زمینه مرکزی آن مشابه با طرح­ها و نقوش در دوره هخامنشیان و اشیاء کشف شده در لرستان است به همین جهت برخی از پژوهش­گران مبدا این فرش را از ایران می دانند. شواهد تاریخی مانند سال­نامه چینی سوئی سو اندکی پیش از انقراض ساسانیان در میان کالاها به قالی ایرانی اشاره دارد که همین موضوع گویای این نکته است که تاریخچه فرش و قالی­بافی در زمان ساسانیان رونق فروان داشته است.
بهار خسرو یکی از قالی­های معروف این دوره بوده که در کتاب تاریخ طبری نیز به آن اشاره شده و حسن شهرت آن به جهت نقش و نگار منحصر به فردش که نمایانگر باغی آراسته با گل­ها و پرندگان و جوی­های آب روان بوده است.
بنا به مطالبی که در کتاب حدود العالم آماده است قالی­بافی منطقه فارس را در قرن سوم قمری تایید می نماید و شاید بتوان گفت مطالعه دقیق قالی­های اولیه بهترین راه برای آگاهی از تاریخچه صنایع نساجی و قالی­بافی ایران است.

دوره بعد از اسلام

اعراب بر خلاف هنر سفال­گری که در آن شهره بودند در هیچ یک از ادوار تاریخی به هنر قالی­بافی توجهی نداشتند و به همین سبب پس از تسلط آنها بر ایران قالی­بافی دچار رکود گردید. اما این رکود تنها تا زمان خلفای تجمل­پرست اموی و عباسی برای تزئین کاخ­های با شکوه خود با فرش نفیس ایرانی به طول انجامید و هنر قالی­بافی باری دیگر رونق گرفت.

در سال ۴۱۶ هجری شمسی ترکان سلجوقی بخشی از خاک ایران را به تصرف خود درآورده و در آذربایجان و نواحی مرکزی غربی ایران مستقر شدند. از این­رو زبان و فرهنگ سلجوقی به این سرزمین وارد و در نتیجه هنر ایرانی متاثر از طرح­های سلجوقی گردید. باری دیگر در زمان تسلط تیمور لنگ بر این سرزمین فرهنگ ایرانی دست­خوش تغییرات اساسی می­شود و در مورد نقش قالی، طرح­های هندسی جای خود را به طرح­هایی با خطوط دوار و منحنی می­دهند و موتیف­هایی مانند پیچک و گل­ها، حیوانات و پرندگان در طرح و نقش ایرانی جای می­گیرند و هنر قالی بافی در اواخر این حکومت به اوج کمال خود می­رسد.

پس از حکومت تیموریان تبریز مرکز سیاسی سلسله های قر قویونلو و آق قویونلو می­شود و قالی­های زیبایی در این شهر بافته می­شود. در ابتدای دوره صفویه هنر قالی­بافی به اوج شکوفایی و نوآوری و نبوغ هنرمندان آن زمان می­رسد و همین امر باعث شد که بعد از گذشت چند صدسال هنوز مورد تقلید باشد. قالی­بافان صفوی حدود هزار پانصد تخته قالی از خود به یادگار گذاشته­اند که برخی از آن­ها به­عنوان شاهکارهایی بی­بدیل ثبت و در موزه­ها نگه­داری می­شوند.

در این دوره بود که قالی­بافی از پیشه­ای روستایی به شغل و حرفه­ای پر اهمیت در کارگاه­های شهری تبدیل شد. تجارت و صادرات هنر زیبای ایرانی به کشورهای اروپایی آغاز گردید و قالی­بافی شهرهای اصفهان، کاشان، تبریز و کرمان در طرح­های ترنج­دار، گلدانی، شکارگاه، گلدار هراتی، درخت و بوته، باغی و لهستانی تقسیم شد. اما با ظهور فتنه افغان که به انقراض سلسله صفوی منجر گردید هنر قالی­بافی وارد دوران عفول خود گردید.

در دوران پایانی قاجاریه قالی­بافی حیاتی دوباره یافت و در این دوره و دو دهه اول قرن چهاردهم هجری قمری تقاضای زیاد برای قالی ایران و تجارت موفق آن باعث گردید تا تعداد زیادی از شرکت­های خارجی از کشورهایی چون انگلیس، آمریکا، سوئیس، یونان و به سرمایه­گذاری در قالی ایران و تولید انبوه آن ترغیب گردند و بخشی از مهم‌ترین و نفیس‌ترین قالی­های ایران در همین دوران و به دستور همین شرکت­ها در شهرهایی چون کرمان، اراک، همدان، تبریز و مشهد بافته شد.

در سال ۱۳۱۴ شمسی با خلع ید از کمپانی شرق، اختیارات انجام فعالیت­های تولید و تجاری قالی ایران به موسسه دولتی تازه تاسیس شده‌ای به نام شرکت سهامی فرش ایران واگذار شد و بدین ترتیب این شرکت از این سال به بعد به کار ترویج قالی­بافی و تولید و تجارت آن پرداخت.

امید بازار
Logo
بازیابی رمز عبور
مقایسه موارد
  • کل (0)
مقایسه
0
Shopping cart