تبریز یکی از مهمترین مراکز بافت قالی در ایران است و قالیهای بافت آن از تنوع و گوناگونی بسیاری برخوردارند.
مواد اولیه بهکارگرفته شده در فرش تبریز معمولا از جنس پشم یا ابریشم بودند که فرشهای بسیار با کیفیت و اعلا روانه بازار میکردند. تبریز دارای تنوعی بینظیر از طرحها و نقشهها در زمانهای گذشته بود.
از خصوصیات فرش تبریز میتوان به رجشمارهای بالا و ریزبافت، دارای تنوع بسیار در رنگ، پرزهای کوتاه، الیاف مرغوب و استفاده از سایه روشن جهت ایجاد عمق در قالی اشاره کرد.
از دیگر ویژگیهای فرش تبریز، پُر کردن قسمتهای خالی فرش به جای استفاده از نقشهای دیگر است.
امروزه در تبریز همه نوع طرح را میتوان پیدا کرد که البته بررسی همه آنها امکانپذیر نیست و به زمان زیادی احتیاج دارد؛ هر چند با گسترش طرحها و نقشها در نقاط مختلف کشور، دیگر نمیتوان بهطور یقین طرحی و یا نگاره و موتیفی را متعلق به نقطهای خاص دانست و به همین ترتیب نمیتوان فرش منطقهای را با دیدن طرحی و یا نگارهای تشخیص داد. به طور مثال در تبریز نمونه فرشهایی بافته می شود که جدا از بافت و رنگبندی، دارای طرحی از منطقه کرمان است که در تبریز به طرح کرمانقلم مشهور است.
در طبقه بندیای که شرکت سهامی فرش ایران از لحاظ طرح و نقش فرشها صورت داده نقشههای قالی ایرانی در ۱۹ بخش طبقهبندی شده است که شهر تبریز نیز به جهت تنوع طراحان و کثرت آنها در اغلب این بخشها آثار و نمونههایی دارد از جمله:
نقشه آثار باستانی و ابنیه اسلامی، نقشه شاه عباسی، نقشه اسلیمی، نقشه افشان، نقشهبندی خشتی، طرح درختی، طرح شکارگاه، نقشه قابی، طرح گلفرنگ، طرح گلدانی و طرح ماهی درهم (هراتی) به خصوص لاک پشتی و همینطور طرح محرابی و نقش محرمات و طرح هندسی و قالیها و قالیچههای تصویری و طرح بوتهای در قالی تبریز به کار میرود.
تبریز، در حال حاضر از سوی «شورای جهانی صنایع دستی» به عنوان «شهر جهانی بافت فرش» انتخاب شده است.